PARKINSON HASTALIĞI

İlgi Alanlarım

PARKINSON HASTALIĞI

PARKINSON HASTALIĞI

Parkinson Hastalığı beyin sapında yer alan Substantia Nigra isimli küçük bir bölgede sinir hücresi kaybıyla seyreden ilerleyici nörolojik bir rahatsızlıktır. Pek çok hastada bu hastalığın sebebi bilinmese de, Parkinson benzeri durumlar genellikle, kafa travması, inme, ensefalit (beyin iltihabı) ya da bazı ilaç zehirlenmelerinden sonra görülmektedir. Hastalığın başlangıç yaşı genellikle 50-60’lı yaşlardır. Parkinson hastalığının başlıca semptomları arasında, katılık, hareket yavaşlığı, yürüyüşle ilgili problemler ve titreme sayılabilir. Hastalar şikayetlerinin arttığı “off” dönemi ve harekatlerinin normalleştiği “on” dönemlerini yaşarlar. Başlangıçta şikayetler ilaçlara iyi cevap verse de ilerleyen yıllarda off dönemleri sıklaşır ve on döneminde de istenmeyen diskineziler ortaya çıkar. Sonuçta diskinezinin olmadığı hastaları off döneminden uzak tutan bir durumu yalnız başına ilaçlarla sağlamak tedavi süresi uzadıkça zorlaşmaktadır.

Hangi Durumdaki Hastalar Parkinson Cerrahisi İçin Uygundur?

    Kesin olarak Parkinson tanısı alanlar
    L-dopa tedavisine verilen yanıtta on periodunda off periyoduna göre %25-30 iyileşmesi olanlar
    Şikayetleri uygun ilaç tedavisine rağmen tam olarak kontorl altına alınamayan hastalar
    Bilinç bozukluğu olmayan hastalar
    Kalp, Akciğer gibi sistemlerde kronik hastalığı olmayan hastalar
    Gerçekçi beklentileri olan hastalar


    Parkinson Hastalığı için DBS (Derin Beyin Stimulasyonu)

    Halk arasında beyin pili olarak bilinenDBS (Derin Beyin Stimülasyonu), hastalığın motor şikayetleri için kullanılmaktadır. DBS ile, titreme, katılık azalır, on / off periyodları arası dalgalanmaları yumuşatır ve istemsiz hareketler azalır. DBS için beyin de farklı birkaç hedef kullanılabilmektedir. Uygun hedef hastanın şikayetlerine göre belirlenmektedir. Elektrotlar beyinde uygun yerlere yerleştirildikten sonra, pil hastanın göğüs bölgesinde cilt altına implante edilmektedir.

    Parkinson Hastalığı için Lezyon (Hasarlama) Cerrahisi
    
    Lezyon cerrahisi beyinde uygun noktaların hasarlanmasını içerir. İşlem öncesi yüksek çözünürlüklü MRG ile uygun hedef belirlenir. Daha sonra işlem sırasında o noktaya elektrot yerleştirilir ve radyo dalgaları kullanılarak elektrodun ucundaki anormal aktiviteye sahip beyin bölgeleri yıkıma uğratılır ve böylece şikayetlerde gerileme sağlanır. 

    Bu cerrahi DBS gibi geri döndürülebilir bir uygulama olmadığı için uygun hasta seçimi çok iyi yapılmalıdır.